Specialistė pataria ką rinktis, kai prireikia automobilio: nuomą, lizingą ar paskolą

Visiems žinoma, kad netolimą kelionės tikslą patogiausia pasiekti automobiliu, todėl dažnas lietuvis svarsto jį įsigyti. Tačiau ne visada norai sutampa su galimybėmis ir jeigu neturima pakankamai pinigų, tenka rinktis iš trijų opcijų, nuomos, paskolos arba lizingo. Kurį variantą rinktis pataria banko „Luminor“ specialistė.

telefon FBAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Įvertinti visus „už“ ir „prieš“

Turėti nuosavą automobilį nori daugelis – juo lengviau nukeliauti į norimą vietą, paprasčiau prognozuoti kelionės trukmę, galima neprisirišti prie viešojo transporto stotelių vietų ar važiavimo grafikų. Deja, norint nusipirkti naują ar jau naudotą, bet dar geros būklės automobilį dažniausiai tenka taupyti arba skolintis pinigų. 

„Luminor“ banko Klientų naudų padalinio vadovė Olga Kazanavičienė ragina priimant sprendimą dėl automobilio įsigijimo įvertinti visus „už“ ir „prieš“. Svarbu suprasti ne tik patogumą, bet ir tai, ar dažnai ketinate naudoti automobilį, kokios papildomos išlaidos atsiranda jį įsigijus ir kaip tai paveiks jūsų biudžetą. 

Paskola automobiliui

Anot O. Kazanavičienės, šis variantas tinka tuomet, kai automobilio reikia greitai, o pradinio įnašo sukaupta nėra. Pasirinkus paskolą, dažniausiai perkamas ne naujas, o jau naudotas automobilis. Aišku, perkant naudotą transporto priemonę, reikia numatyti lėšų jos priežiūrai ir remontui, padangų keitimui. „Luminor“ banko duomenys rodo, kad žmonės automobiliui įsigyti dažniausiai skolinasi iki 12 tūkst. eurų. Tokiu būdu įsigyjamo automobilio amžius vidutiniškai siekia 6-8 metus.

Siekiant išvengti papildomų išlaidų, dalis paskolą paėmusių asmenų nusprendžia nedrausti transporto priemonės Kasko draudimu – tokią galimybę galima pasirinkti dėl to, kad automobilis nuo pirmos dienos tampa pirkėjo nuosavybe ir jis turi teisę nuspręsti, kokią apsaugą taikys. Kitas ne ką mažiau svarbus aspektas – automobilio pardavimas. Jei po kurio laiko jis parduodamas, tam nereikalingas banko sutikimas. Pardavęs transporto priemonę asmuo gali grąžinti paskolos likutį ir taip užbaigti sutartį su banku arba už gautus pinigus pirkti kitą automobilį. Tokiu atveju asmuo ir toliau moka įmokas pagal nustatytą paskolos grąžinimo grafiką.

Imant paskolą automobiliui įsigyti, palūkanų norma yra fiksuota ir mėnesio įmoka nekinta visą paskolos grąžinimo laikotarpį. 

Automobilio lizingas

Šis finansinis sprendimas tampa patrauklus, kai pirkėjas nori pirkti visiškai naują arba apynauję transporto priemonę ir turi sukauptą padinį įnašą, kuris siekia bent 10 proc. įsigyjamo automobilio kainos. Verta įsidėmėti tai, jog pasibaigus lizingo sutarčiai, automobilis negali būti senesnis nei 13 metų, o iki sutarties pabaigos transporto priemonė yra banko nuosavybė. Tai reiškia, kad norint ją parduoti, reikės gauti banko sutikimą. 

„Automobilį įsigijus lizingu, bankas tarsi nuperka pageidaujamą automobilį ir leidžia juo naudotis, kol nesumokėsite visos automobilio vertės. Sumokėję visą automobilio kainą, tampate jos savininku, tačiau iki tol tenka atlikti tam tikrus įsipareigojimus“, – sako „Luminor“ banko ekspertė.

Įsigyjant automobilį lizingu, jį privaloma drausti Kasko draudimu. Šios įmokos dydis priklauso nuo transporto priemonės techninių specifikacijų, vairavimo stažo ir kt. dalykų. Taip pat, skirtingai nuo paskolos automobiliui, lizingo atveju, mėnesio įmoka yra kintanti, nes ji priklauso nuo EURIBOR dydžio. 

O. Kazanavičienė pabrėžia, kad svarstant rinktis lizingą, svarbu įvertinti, ar artimiausiu metu neplanuojamas kitas finansavimo reikalaujantis pirkinys – pvz., būstas. Pagal Atsakingojo skolinimo nuostatus, visi finansiniai įsipareigojimai negali viršyti 40 proc. asmens gaunamų pajamų, tad automobilio lizingas kartais gali tapti kliūtimi gauti kitam pirkiniui reikalingą paskolą. 

Visuomeninis transportas ir automobilio nuoma

Jei judėti ketinate nedaug ir tik toje vietoje, kur gerai išvystytas viešasis transportas, greičiausiai pirkti automobilio nelabai verta. Viena vertus, nepatirsite automobiliui išlaikyti būtinų išlaidų – degalai, parkavimo paslaugos ir kt., kita vertus – prisidėsite prie aplinkos tausojimo, išmetamųjų dujų ir kitų susidarančių atliekų (panaudotų alyvų ir plastikų) kiekio sumažinimo. 

Prireikus nuvažiuoti ilgesnį atstumą ar ten, kur nekursuoja viešasis transportas, galima pasinaudoti kitais sprendimais:

  • rinktis automobilio dalinimosi paslaugą;
  • pasinaudoti išperkamosios nuomos paslauga.

„Luminor“ banko ekspertė sako, kad pirmu atveju, automobiliu galima pasinaudoti norint pasiekti konkretų kelionės tikslą ir sumokėti tik už faktiškai nuvažiuotą atstumą arba naudojimosi laiką. Antru atveju – pasirinkus išperkamąją nuomą – naudotis automobiliu galima ilgiau ir atsiranda galimybė jį įsigyti, tačiau paslaugos teikėjai dažnai prašo avansinio mokėjimo, o tai reiškia, kad reikia turėti santaupų. 

O. Kazanavičienė pabrėžia, kad bet kuriuo atveju, sprendimą dėl automobilio įsigijimo kiekvienas asmuo turi priimti atsižvelgęs į savo asmeninę situaciją. Jeigu kyla sunkumų vertinant, kuris būdas būtų palankiausias, banko specialistai yra pasiruošę atsakyti į kylančius klausimus ir pagelbėti priimant optimaliausią sprendimą. 

Top